Messmörsglass med rårörda hjortron
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-01-11Tillagningstid:
Smarrig dessert med norrländska smaker. Hjortronen kan bytas mot andra bär, eller uteslutas – glassen är lika god på egen hand.
Ingredienser
4 portioner
- 2 dlmjölk
- 2 dlvispgrädde
- 3 stäggulor
- ¼ dlströsocker
- 200 gmessmör
Rårörda hjortron
- 200 ghjortron, frysta och tinade
- 100 gströsocker
Så lagar du
1. Glass: Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då så att det inte bränner vid.
2. Vispa ihop äggulor och socker. Häll i gräddmjölken i en jämn stråle under omrörning. Rör i messmöret och blanda väl.
3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm försiktigt till 85°. Smeten ska tjockna, men var försiktig så temperaturen inte överstiger 85°, för då kan äggulorna koagulera.
4. Låt smeten kallna helt, helst ska den vila ett par timmar i kylskåp. Kör den sedan i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin går det utmärkt att ställa smeten i frysen och röra om 2-3 gånger i timmen i ca 4 timmar.
5. Rårörda hjortron: Rör ihop hjortron och socker, låt stå så sockret löser sig.
6. Servera glassen i fina skålar med hjortron på toppen.