Mette Blomsterbergs citronsorbet

Mette Blomsterbergs citronsorbet.

Publicerat:

Tillagningstid:

Citronsorbet är en frisk och vacker dessert. Med den här serveringen kan du dessutom imponera lite extra.

Ingredienser

6portioner

  • 6
    citroner
  • 1liter
    vatten
  • 500g
    socker
  • 1dl
    citronsaft
  • 4dl
    vatten
  • 150g
    socker
  • ½
    vaniljstång
  • 2
    gelatinblad

Så lagar du

1. Tvätta citronerna och stick dem med en gaffel.

2. Koka upp citronerna, 1 liter vatten och 500 g socker. Låt småkoka i cirka 30 minuter.

3. Tag kastrullen av värmen och låt citronerna kallna i lagen.

4. Skär försiktigt toppen av varje citron. Skrapa ur innandömet. Skär botten jämn så att citronen kan stå.

5. Ställ citronerna i frysen 10 minuter innan sorbeten ska serveras.

6. Lägg gelatinbladen i blöt i ½ liter kallt vatten i 30 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Mortla fröna tillssammans med socker.

7. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i den varma citronlagen. Rör tills gelatinet är smält. Sila och kyl i kylskåp.

8. Torka vaniljstången på hushållspapper och skär den i tunna strimlor. Lägg på bakplåtspapper och torka i ugn på 60 grader i cirka 15 minuter.

9. Häll den kalla lagen i glassmaskin och kör till en lätt och luftig sorbet. Sätte en stjärntyll (12-14 mm) i en engångsspritspåse och fyll i sorbeten.

10. Tag ut de kalla citronerna från frysen och spritsa i sorbeten. Lägg på citronlocken och ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera.

11. Låt eventuellt tina en stund innan servering. Garnera med vaniljstång.

Dela det här receptet med dina vänner!