Midsommartapas

Midsommartapas

Publicerat:

Matjesill med brynt smör, ägg, gräslök, och färskpotatis tillsammans med rökt laxkräm på hjärtsallad med rädisa.

Ingredienser

6 - 8portioner

Matjesill med brynt smör, ägg, gräslök, citron, dill och färskpotatis

  • 3st
    filéer matjesill
  • 4st
    ägg
  • 100g
    smör
  • 400g
    färskpotatis
  • 1st
    citron
  • 1st
    stor kvist dill
  • ca 1dl
    hackad gräslök

Rökt laxkräm på hjärtsallad med rädisa

  • 200g
    varmrökt lax
  • 1st
    äggula
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    dijonsenap
  • salt
  • 1 ½dl
    matolja
  • 2st
    småhuvud hjärtsallad eller 16 blad
  • 4st
    rädisor

Så lagar du

Matjesill med brynt smör, ägg, gräslök, citron, dill och färskpotatis

1. Koka potatisen i vatten med salt och rejält med dill. Häll av vattnet och låt potatisen kallna och skiva den sedan i ca 2 cm tjocka skivor.

2. Under tiden kan du bryna smöret. Lägg smöret i en liten kastrull och låt det brynas sakta på medelhög värme. Det skall bli nötigt brunt och dofta kola.

3. Koka äggen i 6 minuter och spola dem sedan kalla. Skala och dela äggen på hälften.

4. Skär matjesillen i ca 2 cm breda bitar.

5. Filéa citronen genom att först skära av skalet och sedan skära ut citronfiléerna.

6. Varva samtliga ingredienser på små tallrikar, häll över lite brynt smör och dekorera med dillkvistar och hackad gräslök.

Rökt laxkräm på hjärtsallad med rädisa

1. Ta hälften av laxen och lägg i en liten bunke som passar en stavmixer. Lägg i äggula, vinäger, dijonsenap och en nypa salt.

2. Mixa slätt och tillsätt sedan matoljan under tiden som du kör med stavmixer tills du har fått en tjock och slät kräm.

3. Klicka upp krämen i salladsbladen och lägg sedan på bitar av den varmrökta laxen och skivad rädisa.

Dela det här receptet med dina vänner!