Eriks gáhkku

Tillagningstid:

Eriks gáhkku.

Publicerat:

Tillagningstid:

Bröd över öppen eld är förmodligen det godaste du kan göra och här kommer mitt favoritbröd gáhkku. Det är ingen klassisk gáhkku utan snarare en variant på det klassiska samiska brödet som man bakar ute på öppen eld. Det finns lite olika recept och jag tror att man i varje sameby har sitt favoritrecept. Du kan också baka detta bröd inne i en gjutjärnspanna. Men det är ju bland annat röken av den knotiga fjällbjörken som sätter smaken och pricken över i:et så klart.

Ingredienser

4 portioner

  • ½ liter
    vätska, buljong från ren eller kalv
  • 1 påse(ar)
    torrjäst
  • 1 dl
    sirap
  • 1 tsk
    salt, om du inte använder en salt buljong
  • 12-15 dl
    mjölblandning, vetemjöl + rågsikt efter egen smak

Ostsmör

  • 100 g
    smör, rumstempererat
  • ½ dl
    hårdost, riven
  • 1 tsk
    honung
  • salt och peppar

Så lagar du