Skånsk äggakaka med stekt fläsk

Skånsk äggakaka med stekt fläsk

Publicerat:

Skånsk äggakaka hör till skånsk matkultur och är ljuvligt gott med stekt fläsk och rårörda lingon. ”Husmors räddning” brukade denna rätt kallas förr – det är ju en enkel rätt att svänga ihop vid oväntat besök. Vill du ha ett vegetariskt alternativ går det bra att byta ut fläsket mot exempelvis smörstekt skogssvamp.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    rimmat sidfläsk utan svål
  • 8st
    ägg
  • 4 ½ dl
    vetemjöl
  • 2msk
    strösocker
  • ½msk
    salt
  • 8dl
    mjölk
  • smör till stekning

Så lagar du

1. Skiva och stek fläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en underbar smak till äggakakan.

2. Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt stekflottet.

3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter.  Arbeta hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.

4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.

5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.

Dela det här receptet med dina vänner!