Minisemlor

Semlor

Publicerat:

Tillagningstid:

Älskar du semlor, men tycker du att de är lite mastiga? Prova minivarianten istället. Receptet räcker till 50 små eller 20 normalstora semlor.

Ingredienser

  • 20g
    jäst
  • 100g
    smör
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    kardemumma, mortlad
  • 2st
    ägg (ett till pensling)
  • 1liter
    vetemjöl

Fyllning

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1st
    sats enkel mandelmassa (nedan eller 200 g färdig)
  • 3msk
    äppeljuice eller likör
  • ½dl
    florsocker

Så lagar du

1. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jäst i en bunke, häll på lite degvätska och rör tills jästen löst sig. Häll i resterande vätska, socker, salt, kardemumma, ägg och 8 dl mjöl.

2. Arbeta degen smidig med elvispens degkrokar tills den börjar släppa kanterna, tillsätt eventuellt mer mjöl. Täck med duk och låt jäsa 1½-2 timmar.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda och dela i 5 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd och skär i 10 bitar. Forma bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda tills de är gyllene, cirka 5 minuter. Låt svalna på galler.

Montering

1. Gör mandelmassa (se relaterat recept).

2. Skär av toppen på bullarna, gröp ur inkråmet så det blir ett litet hål.

3. Vispa grädden spritsbar men inte jättehård. Blanda mandelmassa, inkråm, juice och ½ dl av grädden.

4. Klicka ner fyllningen i hålet, spritsa på grädde. Lägg på locket och sikta florsocker ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!