Auberginegryta mirza ghasemi
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-03-27Tillagningstid:
Aubergine är en fantastisk råvara som blir god nästan hur man än lagar den. Den vinner på lång tillagningstid så att fruktköttet blir mjukt och lite sött i smaken. Den här persiska grytan är förvånansvärt god med tanke på de få ingredienserna. Servera med tahdig och andra röror på ett buffébord, eller bara med ett gott bröd som en enkel, rustik lunch.
Ingredienser
4 portioner
- 2aubergine
- 5 klyfta(or)vitlök
- ½ tskgurkmeja
- 3-4mogna kvisttomater
- 2 msktomatpuré
- 1 nypa(or)socker
- 1-2 tsksalt
- 2ägg
- ½ dlvalnötter
- 1-2 mskbladpersilja, finhackad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stick några hål med en gaffel i auberginen och lägg in den i ugnen i cirka 20 minuter eller tills den sjunkit ihop och skalet har svartnat. Det går också att lägga dem på grillen, nära elden eller rent av i kakelugnen!
3. Hacka vitlök fint och tärna tomaterna. Hetta upp olivolja och stek försiktigt vitlöken så den mjuknar men inte bränns. Vänd ner gurkmeja och tomatpuré. Rör om. Lägg i tomattärningarna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Skala under tiden auberginen och hacka köttet i små tärningar.
4. Vänd ner aubergine, tillsätt socker salt och nymald svartpeppar. Låt puttra i ca 15 minuter till. Knäck i äggen och rör om tills de stelnat.
5. Lägg upp och garnera med persilja och rostade valnötter.