Mjölksyrade grönsaker

Mjölksyrade grönsaker (bönor).

Publicerat:

Förberedelsetid:

Det tar lite tid, men det är väl värt väntan.

Ingredienser

  • vaxbönor
  • 1st
    liten gul lök
  • svartvinbärsblad
  • 1liter
    vatten
  • 40g
    salt (jodfritt)

Så lagar du

  1. Tvätta vaxbönorna i kallt vatten.
  2. Skala och dela löken i grova bitar. 
  3. Lägg bönor, lök och vinbärsblad i sterila burkar med lock. Lämna ca 3–4 cm fritt utrymma i toppen. 
  4. Häll vatten och salt i en kanna och mixa samman med en stavmixer tills saltet har löst sig helt. Häll saltlagen över bönorna. Se till att de täcks av lagen.
  5. Sätt på lock och förvara enligt nedan:
  • 3 dagar i rumstemperatur
  • 2 veckor svalt, ca 15 grader
  • 1 månad i kyl
  • En färdig inläggning håller upp till ett år i obruten förpackning i kyl

Dela det här receptet med dina vänner!