Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Så får du till en riktigt saftig och god mjuk pepparkaka, som funkar både till fika och efterrätt – eller på julfesten och adventsmyset. Hemligheten är lingonsylten i smeten. Receptet ger två stora kakor.

Ingredienser

  • 150g
    ägg
  • 360g
    strösocker
  • 190g
    smör, normalsaltat och smält + extra smör till formarna
  • 75g
    lingonsylt
  • 75g
    vispgrädde
  • 75g
    mjölk
  • 340g
    vetemjöl
  • 5g
    bakpulver
  • 3g
    bikarbonat
  • 8g
    malen kanel
  • 4g
    malen nejlika
  • 3g
    malen ingefära
  • 3g
    vaniljsocker
  • 3g
    malen kardemumma
  • 1g
    salt

Så lagar du

1. Smöra och bröa två formar.

2. Koka upp mjölk, kanel, nejlika, ingefära, kardemumma och låt det svalna. Blanda därefter i lingonsylt och vispgrädde.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ordentligt luftigt. Häll i det smälta smöret och mjölkkoket.

5. Sikta mjöl, bikarbonat, salt och bakpulver på ett bakplåtspapper och vänd där efter försiktigt ner det i ägg sockerblandningen.

6. Häll smeten i de smorda och bröade formarna ( fyll dem inte mer än tre fjärdelar). Grädda dem på 175 grader i ca 35-55 minuter beroende på ugn och storlek. Kontrollera med en sticka att kakorna är klara.

Dela det här receptet med dina vänner!