Mjukkaka tekaka

Tunnbröd, flatbread.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nybakad mjukkaka med smör som rinner över fingrarna. Ren kärlek. Som den är. Men du kan även servera den som flatbread eller pizza. Fyll med något du tycker om och skär i fina snittar. Perfekt till stundande högtider och ett utmärkt sätt att ta vara på rester.

Ingredienser

10portioner

  • 1 ½dl
    mjölk
  • 25g
    jäst
  • 2tsk
    honung
  • 3msk
    matolja + 1 msk till bunken
  • 1
    ägg, lätt uppvispat
  • 8dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 1 ½dl
    tjock yoghurt

Så lagar du

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jäst i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt honung, olja och ägg och rör om.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt blandningen samt yoghurt i degspadet. Arbeta till en deg, för hand eller med elvisp, tills degen börjar släppa kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl.

3. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt jäsa 1 timme övertäckt i en oljad bunke. Du kan även kalljäsa den i kylen över natten, täck då bunken med plastfilm.

4. Ta upp degen och dela den i 8–10 bitar. Platta till dem med handen och täck med bakduk.

5. Kavla ut ovala eller runda kakor och grädda några minuter per sida i varm stekpanna.

6. Servera brödet som det är med smör eller med pålägg, som en pizza/flatbread och skär i bitar till lyxiga snittar.

Förslag på goda toppings

  • Rom, röd lök, crème fraiche, citron
  • Färskost, rökt lax, ägg, gräslök
  • Crème fraiche, ädelost, päron, granatäpple/björnbär/blåbär, rucola, rostade valnötter

Tips

Det går även bra att grädda bröden i ugn på 225 grader. Värm gärna plåtarna innan. Bröden är klara när de puffat upp och fått lite färg. Brödet går även bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!