Mjukt fullkornstunnbröd
Ingredienser
10portioner
- 1/2paketjäst
- 1msksmör
- 2 1/2dlmjölk
- 1msksirap
- 1/2tsksalt
- 1krmanis
- 1krmfänkål
- 6-7dlvetemjöl med fullkorn
- 1/2tskhjorthornssalt
Så lagar du
1. Finfördela jästen i matberedare eller bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till 37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och kör eller rör tills den löst sig. Tillsätt sirap, salt och kryddor.
4. Blanda mjöl och hjorthorssalt i matberedare. Kör eller arbeta ihop degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 bitar. Rulla till runda bullar och låt dem jäsa under duk på bakbordet ca 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 250-275 grader. Ställ in plåtarna så att de blir varma.
6. Kavla ut degen till runda, tunna kakor på mjölat bord. Vänd och mjöla kakorna så de inte fastnar. Kavla till sist med kruskavel eller nagga dem.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 1 minut på het plåt. Grädda inte för länge, de blir lätt hårda. Låt bröden svalna under duk.