Montélimarnougat
Publicerat:
2018-09-27Tillagningstid:
Vanligtvis gör man denna på nötter, jag tycker den bli både godare och mer spännande med fröer och kärnor istället. Dessutom gör nötallergiker också.
Ingredienser
40portioner
- 45gäggvita
- 36gsocker
- 120gvatten
- 215gsocker
- 125ghonung
- 125gglykos
- 2gsaffran
- 300grostade frö och kärnor (pumpa, solros, sesam, vallmo, linfrö)
Så lagar du
1. Rosta fröerna på 200 grader i 7 minuter.
2. Koka vatten, 215 gram socker, honung och glykos till 142 grader. Tag bort skummet och pensla ner eventuella socker kristaller från kanterna med en pensel.
3. När temperaturen är 125 grader tillsätt saffran och börja vispa äggvita och 36 gram socker till maräng med vingen i en degblandare. Häll i den 142 grader varma sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt sedan vispa på mellanhastighet i 10 minuter.
4. Häll mer kärnorna och blanda hastigt samman nougaten. Lägg den på bakplåtspapper och låt svalna i rumstemperatur innan det är dags att skära upp i kuber.