Mooli ka parantha
Publicerat:
2022-03-25Mooli ka parantha är ett indiskt bröd fyllt med rättika som steks i panna.
Ingredienser
Bröd
- 500gfullkornsvetemjöl
- 1nypa(or)salt
- 6dlljummet vatten eller enligt behov
- 2mskolivolja
Fyllning
- 1 (ca 500 g)rättika, grovriven
- grön chili, färsk och hackad
- ingefära, färsk och finhackad
- koriander, hackad
- 1nypa(or)salt
- 1tskrött chilipulver
- 2mskajwainfrön (kan ersättas med kummin)
- 4mskbesan eller vanligt kikärtsmjöl
Så lagar du
Bröd
- Blanda vetemjöl, salt och ljummet vatten och knåda till en deg. Degen skall vara ganska hård och inte för lös.
- Pensla degen med olivolja och låt den vila 15 - 20 minuter.
- Fördela degen i fyra lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 - 7 cm i diameter.
Fyllning
Tips: Mooli parantha fylls traditionellt med riven rättika som kryddas enligt tycke och smak. Därför är inga exakta mängder angivna. Smaka på fyllningen tills du är nöjd.
- Riv rättikan grovt och lägg i en stor skål.
- Blanda i saltet, fröna och kryddorna.
- Låt vila i 10 minuter.
- Sätt fyllningen i ett tunt tyg, t.ex. muslintyg och vrid om så att vätskan pressas ut.
- Sätt tillbaka fyllningen i skålen och salta vid behov.
- Tillsätt ca 4 msk besan och rör om så att eventuell vätska binds i mjölet.
Tillagning
- Sätt en klick fyllning på de utkavlade brödrundlarna och nyp ihop degen till en liten påse.
- Lägg "påsöppningen" mot bordet och kavla försiktigt så att fyllningen inte läcker ut.
- Stek brödet i smör i gjutjärnspanna.