Mooli ka parantha

Mooli ka parantha

Publicerat:

Mooli ka parantha är ett indiskt bröd fyllt med rättika som steks i panna.

Ingredienser

Bröd

  • 500g
    fullkornsvetemjöl
  • 1nypa(or)
    salt
  • 6dl
    ljummet vatten eller enligt behov
  • 2msk
    olivolja

Fyllning

  • 1 (ca 500 g)
    rättika, grovriven
  • grön chili, färsk och hackad
  • ingefära, färsk och finhackad
  • koriander, hackad
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1tsk
    rött chilipulver
  • 2msk
    ajwainfrön (kan ersättas med kummin)
  • 4msk
    besan eller vanligt kikärtsmjöl

Så lagar du

Bröd

  1. Blanda vetemjöl, salt och ljummet vatten och knåda till en deg. Degen skall vara ganska hård och inte för lös.
  2. Pensla degen med olivolja och låt den vila 15 - 20 minuter.
  3. Fördela degen i fyra lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 - 7 cm i diameter.

Fyllning

Tips: Mooli parantha fylls traditionellt med riven rättika som kryddas enligt tycke och smak. Därför är inga exakta mängder angivna. Smaka på fyllningen tills du är nöjd.

  1. Riv rättikan grovt och lägg i en stor skål.
  2. Blanda i saltet, fröna och kryddorna.
  3. Låt vila i 10 minuter.
  4. Sätt fyllningen i ett tunt tyg, t.ex. muslintyg och vrid om så att vätskan pressas ut.
  5. Sätt tillbaka fyllningen i skålen och salta vid behov.
  6. Tillsätt ca 4 msk besan och rör om så att eventuell vätska binds i mjölet.

Tillagning

  1. Sätt en klick fyllning på de utkavlade brödrundlarna och nyp ihop degen till en liten påse.
  2. Lägg "påsöppningen" mot bordet och kavla försiktigt så att fyllningen inte läcker ut.
  3. Stek brödet i smör i gjutjärnspanna.

Dela det här receptet med dina vänner!