Mormor Saras kycklingbullar på tunnbrödspizza

Mormor Saras kycklingbullar på tunnbrödspizza.

Publicerat:

Tillagningstid:

Receptet på mormor Saras kycklingköttbullar är inskickat av dottern Birgitta och barnbarnet Jenny i Vimmerby. Originalreceptet, med kycklingfärs och potatis, har funnits i släkten i generationer.

Ingredienser

4portioner

Kycklingköttbullar

  • 500g
    kycklingfärs
  • 1
    ägg
  • 1
    kokt potatis, riven
  • dl
    vispgrädde
  • 1
    schalottenlök, riven
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1
    citron, skalet
  • 1knippa(or)
    mynta
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    honung

Pizzan

  • 4
    stora bitar tunnbröd eller knäckebröd
  • ca 280g
    färdig pizzasås
  • dl
    riven ost
  • 200g
    kycklingköttbullar
  • ca 16
    jalapeños, skivade, efter smak
  • 1
    rödlök
  • 5
    champinjoner, skivade

Topping

  • ½dl
    ajvar
  • 4msk
    crème fraiche
  • 2msk
    pumpakärnor
  • 1
    citron, skivad

Så lagar du

Eriks kommentar

Detta recept funkar lika bra om du använder nötkött eller vilt. Att få ändra på någons köttbullssmet känns som en ära, men också lite läskigt då det förmodligen finns ett unikt köttbullsrecept i de flesta hem där ute i Sverige. 

Roligt med potatis i smeten! Jag har testat och vet att det används i många olika former i köttbullssmeter. Jag har till och med provat med chips och nacho chips i smeten. Det blir en höjdare kan jag lova! Har du ingen kokt potatis hemma så kan du använda dig av helt vanligt pulvermos. Om du använder potatis så kan du tänka på att använda en lite mjöligare potatis, testa till exempel mandelpotatis.

Kycklingköttbullar

1. Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingköttbullarna. Låt gärna smeten stå och mogna till i kylen. Kom ihåg att spara citronerna till pizzan efter att du rivit skalet.

2. Fukta händerna med vatten och forma köttbullar. Stek i medelvarm stekpanna tills de fått fin färg. Kom ihåg att kycklingfärs inte får ätas understekt.

Pizzan

1. Sprid ut pizzasås, cirka 2 msk per bröd, och lägg på osten.

2. Dela köttbullarna i två. Fördela de stekta kycklingköttbullarna, lök, champinjoner och jalapeñoskivor och klicka ut ajvar över pizzorna. Lägg pizzan på en plåt och ställ lågt i ugnen.

3. Tillaga i 15 minuter på 200 grader eller tills osten är smält och fått färg.

Servering

1. Rör ihop crème fraiche och ajvar till pizzatopping.

2. Toppa pizzorna med pumpakärnor, citronskivor och sås.

Dela det här receptet med dina vänner!