Mormors Gahkku/Samiska mjukkakor

Tillagningstid:

Gahkku, samisk mjukkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är som sagt det mest efterfrågade receptet, som jag aldrig har delat tidigare. Orsaken är att jag har lärt mig det av min mormor och det finns egentligen inget nedskrivet recept. Alla har sin variant på detta bröd. Jag mäter inte utan kör på känsla, som mormor lärde mig. Men nu har jag mätt och testat ut så att det ska funka. Någonstans att börja testa ut just ditt, personliga favvorecept. Lycka till!

Ingredienser

8–10 portioner

  • 5 dl
    kallt vatten eller mjölk
  • 25 g
    jäst, minskas detta vid kalljäsning över natten till 20 g
  • ½ dl
    sirap, ljus
  • 1 tsk
    salt
  • ca 1,3 liter
    vetemjöl, ev en del rågsikt
  • 75 g
    smör, rumsvarmt

Så lagar du