Mormors köttbullar

Mormors köttbullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Susanne Jonssons mormor har ett specialknep för köttbullar, hon bryner alltid löken till smeten.

Ingredienser

  • 500g
    ekologisk köttfärs av nöt, eller älgfärs
  • 1dl
    ströbröd eller havregryn
  • 1dl
    mjölk
  • 1st
    liten gul lök, riven eller finhackad och fräst i smör
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1msk
    kalvfond
  • 1tsk
    soja
  • 2tsk
    senap
  • 2-3msk
    potatismjöl eller idealmjöl
  • smör till stekning

Sås

  • 2dl
    grädde
  • senap
  • kalvfond
  • salt och peppar

Till servering

  • kokt potatis, lingon, pressgurka

Så lagar du

1. Blanda ströbröd eller havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.

2. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl.

3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.

4. Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna.

5. Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med majsstärkelse om du önskar tjockare sås.

6. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat. Lagas med stor kärlek för bästa resultat. Servera med lingon, pressgurka och kokt potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!