Möte med: Erikas festliga lax med friterad löja

Erikas festliga lax med friterad löja

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten gör du enkelt och snabbt. Kräver lite förberedelser.

Ingredienser

4 - 5portioner

Förrätt:

  • ca 20st
    små löjor
  • 1dl
    panko
  • 1tsk
    salt
  • lite svartpeppar
  • 1st
    ägg
  • 1st
    lime
  • 1dl
    creme fraiche
  • 1dl
    färskost
  • 1msk
    löjrom

Huvudrätt:

  • 1/2st
    laxsida
  • 1tsk
    citronpeppar
  • 1tsk
    salt
  • 1st
    fiskbuljong
  • 5st
    stora potatisar
  • 5dl
    grädde
  • 1dl
    vitt vin
  • 1dl
    färskost
  • 1/2st
    purjolök
  • 1/2dl
    sweet chilisås

Så lagar du

Förrätten:

  1. Rensa bort huvudet på löjorna, vänd löjan i ägg och sen i saltad panko. Fritera sedan löjorna.  
  2. Krämig dippsås: Blanda creme fraiche, färskost, lime, salt och peppar till en röra. Toppa med löjrom. 

Huvudrätten:

  1. Täck plåten med smörpapper. Skiva potatisen i 0,5 cm stora skivor och skölj och skär purjolöken.
  2. Lägg laxen på mitten av plåten och lägg sen potatisskivorna och purjolöken runtom. Krydda fisken och potatisen.
  3. Smula en fiskbuljong över fisken.
  4. Bred över färskosten över laxen. Häll nu över grädde, vin och till sist sweet chilli.
  5. In i ugnen (220 grader) ca 20 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!