Moules frites med rotfrukter

Moules frites med rotfrukter

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna belgiska nationalrätt får en svensk och höstig touch med goda rotfrukter, ett frisk persiljesalt och en extra mustig buljong.

Ingredienser

4portioner

Musslorna

  • 1kg
    blåmusslor
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    schalottenlökar
  • 75g
    rotselleri
  • 1st
    stor morot
  • 1st
    persiljerot
  • 2msk
    olivolja
  • ½tsk
    salt
  • 3dl
    veteöl
  • 1msk
    smör
  • bladpersilja

Friterade rotfrukter

  • ½st
    rotselleri
  • 1st
    sötpotatis
  • 2st
    morötter
  • 3-4st
    persiljerötter
  • 1liter
    frityrolja

Persiljesalt

  • ½dl
    salt
  • 2knippa(or)
    bladpersilja

Aioli

  • 1st
    helt ägg (eller 2 gulor)
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 2 ½dl
    neutral matolja (t.ex. majsolja, solrosolja eller druvkärnolja)
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Skala och skär alla rotfrukter i stavar, cirka 1 X 1 cm (lägg undan rotfrukter till musslorna). Lägg dem i rikligt med kallt vatten.  Torka dem ordentligt med en kökshandduk innan fritering.

2. Gör persiljesalt genom att mortla eller mixa salt och persilja till ett härligt grönt örtsalt.

3. Hetta upp frityroljan till 150 grader och fritera rotfrukterna i omgångar tills de blivit något gyllene och inte har en rå kärna längre. Låt rinna av i ett durkslag eller nätsil. Lätt åt sidan.

4. Skölj och skrubba musslorna ordentligt. Släng trasiga musslor och de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Hacka lök och vitlök fint. Skär rotfrukterna till musslorna i små tärningar. Fräs alla grönsaker i en kastrull i lite olivolja tills de mjuknat. 

5. Lägg i musslorna och salt i kastrullen. Slå på ölet och sätt på ett lock. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills musslorna öppnar sig. Skaka om med kastrullen någon gång under kokningen.

6. Ta upp alla musslor med en hålslev och släng de som inte öppnat sig. Fördela musslorna i tallrikar och håll musselspadet varmt till du friterat rotfrukterna. Hetta upp frityroljan till 180 – 190 grader. Fritera rotfrukterna i omgångar till de blir gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. 

7. Lägg upp på serveringsfat och strö över persiljesmör. Lägg i en klick smör i musselspadet, värm och slå spadet och grönsakerna över musslorna. Strö över lite finhackad persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!