Moules frites med rotfrukter

Tillagningstid:

Moules frites med rotfrukter

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna belgiska nationalrätt får en svensk och höstig touch med goda rotfrukter, ett frisk persiljesalt och en extra mustig buljong.

Ingredienser

4 portioner

Musslorna

  • 1 kg
    blåmusslor
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 2 st
    schalottenlökar
  • 75 g
    rotselleri
  • 1 st
    stor morot
  • 1 st
    persiljerot
  • 2 msk
    olivolja
  • ½ tsk
    salt
  • 3 dl
    veteöl
  • 1 msk
    smör
  • bladpersilja

Friterade rotfrukter

  • ½ st
    rotselleri
  • 1 st
    sötpotatis
  • 2 st
    morötter
  • 3-4 st
    persiljerötter
  • 1 liter
    frityrolja

Persiljesalt

  • ½ dl
    salt
  • 2 knippa(or)
    bladpersilja

Aioli

  • 1 st
    helt ägg (eller 2 gulor)
  • ½ tsk
    salt
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 2 st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 2 ½ dl
    neutral matolja (t.ex. majsolja, solrosolja eller druvkärnolja)
  • salt och peppar

Så lagar du