Moules marinières
Tillagningstid:
Publicerat:
2018-10-18Tillagningstid:
En klassiker som passar i alla sammanhang. Tänk dock på att musslor är allra bäst under månaderna som slutar på R, alltså inte under maj, juni, juli och augusti.
Ingredienser
4 portioner
- 2nät färska blåmusslor
- ½ ströd chili
- 2 stgula lökar
- 3 klyfta(or)vitlök
- 2 ststora morötter
- 1stånd stjälkselleri
- 2 mskolivolja
- 4½ dlvitt vin
- 4½ dlgrädde
- ½ kruk(or)timjan
- salt
- peppar
Så lagar du
1. Lägg blåmusslorna i en stor bunke och skölj dem noga under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Skrapa därefter bort det "skägg" som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.
3. Finhacka chili, selleri, lök och vitlök. Tärna moroten fint.
4. Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs chili, selleri, lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt morötterna efter en liten stund och bryn tills moroten börjar mjukna.
5. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna.
6. Låt allt fräsa ordentligt ett par minuter, lägg på ett lock men rör runt då och då under tiden.
7. Slå på vin och låt koka upp.
8. Slå på vin, grädde och avrepade timjanblad och låt koka under lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
9. Servera med exempelvis ett gott bröd, pommes frites och aioli. Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.