Moussaka

Moussaka

Publicerat:

Beräknat för en stor form eller 6-8 personer

Ingredienser

6portioner

  • 800g
    blandfärs
  • 1st
    stor lök
  • salt och peppar
  • smör och olja till stekning
  • 2st
    små auberginer
  • 1st
    grön zucchini
  • 1tsk
    salt
  • 1kg
    potatis

Ostsås

  • 2msk
    smör
  • msk
    mjöl
  • 8dl
    mjölk
  • 3dl
    riven ost
  • 200g
    chevre
  • 4st
    tomater

Så lagar du

1. Koka potatisen. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Skiva löken och bryn den tillsammans med färsen i lite smör och olja, smaksätt med salt och peppar.

3. Skär auberginerna och zucchinin på längden i ½ cm tunna skivor. Lägg i en skål och häll över saltet. Krama in saltet och låt stå i ca 10 minuter. Auberginen och zucchinin ska vätska sig lite. Torka av det överflödiga saltet innan skivorna läggs i moussakan. Skiva potatisen.

Ostsås:

1. Smält smöret och pudra över mjölet. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar.

2. Smula ner de båda ostsorterna och låt koka försiktigt ett par minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.

3. Lägg ett lager ostsås i botten av formen. Lägg på ett lager köttfärs, därefter aubergine, zucchini och potatis. Lägg sedan ett varv till i samma ordning. Avsluta med ostsås och allra överst skivade tomater. In i ugnen i ca 30 minuter.

4. Frys in resterna!

Dela det här receptet med dina vänner!