Mosachan (vegetarisk)

Moussaka från Tareq Taylors matresa.

Publicerat:

Det finns olika tankar kring vad som egentligen är palestinsk mat. Men denna rätt eller är en av de mest populära maträtterna i Palestina och en äkta palestinsk rätt. Fantastiska smaker och syrligt med sumak som krydda! Wajbe haniye! Smaklig måltid! Vissa skillnader kan förekomma i jämförelse med programmet.

Ingredienser

  • 500g
    champinjoner
  • 4-5st
    medelstora gula lökar
  • 2-3dl
    olivolja
  • 4-5 st
    salladslökar
  • 1st
    granatäpple
  • efter smak
    salt
  • efter smak
    svartpeppar
  • 1msk
    zumak
  • 1påse(ar)
    pinjenötter (ca 40 gram)
  • 1paket
    filodeg

Så lagar du

1. Hacka champinjonerna och löken i grova bitar. Stek champinjonerna och löken försiktigt i rikligt med olivolja, ca 10 minuter tills den fått en fin gyllene färg. Krydda sedan med salt, svartpeppar, zumak.

2. Kärna ur granatäpplet och skär salladslökarna i små bitar. Tillsätt granatäppelkärnor och salladslöken till blandningen.

3. Stek pinjenötter separat i rikligt med olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Dela filodegsarken i ca 9 cm stora delar. Pensla degremsorna med olivolja. Lägg på lite av lökblandningen, se till att även få med oljan som löken stekts i.

6. Strö på nötterna och krydda gärna med lite mer zumak. Rulla ihop dem till knyten och pensla på lite mer olja och lägg dem på ett ugnsfat.

7. Grädda dem i ugnen, ca 10 min, tills de blir gyllene och frasiga.

Dela det här receptet med dina vänner!