Mozartkulor med lakrits

Mozartkulor med lakrits.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mozartkulor, ett klassiskt julgodis som jag tvistat till med krispig saltlakrits. Den går så klart att utesluta om du inte är med i team lakrits. Men låt fantasin flöda och smaksätt med dina favoritsmaker. Sockerbagarna skulle toppa sina mozartkulor med godis och strössel. Jag valde små minifudge och juligt vitt strössel. Stilrent och snyggt.

Ingredienser

18portioner

  • 200g
    marsipan eller mandelmassa
  • 100g
    nougat
  • 150g
    mörk choklad
  • 1msk
    neutral olja
  • ½dl
    lakritsströssel

Garnering

  • strössel
  • godis

Så lagar du

Video: Så gör Linn sina mozartkulor

1. Skär marsipanen och nougaten i vardera 18 bitar (för 18 st bollar).

2. Rulla marsipan och nougat var för sig till bollar, börja med nougaten och ställ dem i kylen i 10 minuter.

3. Rulla nougaten i lakritsströssel. Platta ut marsipanen i handflatan och lägg en bit nougat i mitten och omslut den med marsipanen. Rulla försiktigt till en jämn boll. 

4. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält chokladen över ett vattenbad i en kastrull. Rör i chokladen så att den inte blir för varm (vattenbad: Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten under och låt chokladen smälta. OBS! se till att ingen vattenånga kommer i chokladen).

5. Rör ner oljan i chokladen och häll upp i en kopp eller ett glas, det är lättare att doppa då.

6. Doppa marsipankulorna i chokladen. Ta hjälp av två gafflar. Lägg dem på ett bakplåtspapper strössla på med godis och strössel innan chokladen har stelnat. Doppa ca fyra bollar på raken och garnera så blir det bra.   

Dela det här receptet med dina vänner!