Mumsig moussaka

Mumsig moussaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gillar ni moussaka? Jag tycker det är SÅ gott, men lite bökigt med att steka/grilla auberginerna, så det blir inte så ofta. Ett knep är att pensla dem med olja och krydda innan stekningen. Då är oljan redan jämnt fördelad. Du kan också grilla dem på plåt i ugnen. En fördel med moussaka är att den bara blir godare dagen efter, så den är perfekt när man vill förbereda i god tid. Och grym i matlådor. För att få den ultimata, fluffiga toppen vispar jag ner 2 ägg i vitsåsen innan jag häller på den. Det blir grejor det!

Ingredienser

4 - 6portioner

Moussaka

  • 3
    auberginer, skivade på längden

Köttfärssås

  • 400g
    köttfärs, vegfärs går minst lika bra
  • 2
    gula lökar, hackade
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1 frp
    tomater, passerade eller krossade
  • 1
    buljongtärning
  • salt och peppar
  • oregano
  • efter smak
    kanel
  • olja, till stekning

Vit sås

  • 50g
    smör
  • ½dl
    vetemjöl
  • 6dl
    mjölk
  • salt och peppar
  • efter smak
    muskot
  • 2
    ägg
  • 1dl
    lagrad ost, riven

Så lagar du

1. Stek aubergineskivorna tills de får färg. Lägg åt sidan på ett fat.

Köttfärs

1. Bryn färs i olja eller smör, he i lök och tomatpuré. Bryn lite till, i med passerade tomater, buljong. Koka ihop och smaka av med salt, peppar, oregano och kanel.

Vit sås

1. Smält smör, vispa ner vetemjöl, låt det ta ihop och vispa ner hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning, i med resterande mjölk. Sjud 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Moussaka

1. Sätt ugnen på 200 grader. Varva aubergine och köttfärssås i en smord form.

2. Vispa ner ägg i vitsåsen. Häll den ovanpå anrättningen, toppa med ost.

3. Grädda mitt i ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 30 minuter.

4. Servera med grönsallad och ett gott bröd.

Mums!

Dela det här receptet med dina vänner!