Müslibars med pistage

Müslibars med pistage.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hemgjorda müslibars är en ganska lättlagad lyx. Hemligheten ligger i blandningen av honung och smör.

Ingredienser

10portioner

  • ½
    vaniljstång
  • 100g
    socker
  • 100g
    honung
  • 100g
    smör
  • 50g
    pistagekärnor, osaltade
  • 50g
    mandel
  • 50g
    solroskärnor
  • 50g
    sesamfrön
  • 75g
    tranbär, torkade
  • 75g
    aprikoser, torkade
  • 100g
    fikon, torkade
  • 175g
    havregryn

Dekoration

  • 250g
    choklad
  • 50g
    osaltade pistagekärnor, finhackade

Så lagar du

1. Dela vaniljstången med kniv och peta ut fröna.

2. Mortla med en aning socker.

3. Blanda vaniljsockret, socker, honung och smör i en liten gryta och värm tills smöret smält. Rör ordentligt. 

4. Hacka pistagekärnor, mandlar, tranbär, aprikoser och fikon fint.

5. Häll upp de hackade ingredienserna och solroskärnor och sesamfrön i en stor skål rör ihop med havregrynen.

6. Tillsätt smörblandningen och rör ihop ordentligt.

7. Klipp bakplåtspapper så att det passar i en eldfast form, cirka 18x20 centimeter.

8. Fördela müslimassan i formen och tryck ihop.

9. Baka på 150 grader i ugn i cirka 35 minuter. Låt kallna i rumstemperatur, gärna över natten.

10. Ta ut ur formen. Skär i bitar på cirka 3x6 centimeter.

11. Hacka chokladen fint.

12. Värm drygt hälften av chokladen i en skål över vattenbad till 48–50 grader. Häll upp i en skål.

13. Lägg i resten av chokladen och rör ihop tills allt är smält.

14. Doppa müslibars i chokladen och strö över finhackade pistagenötter. Kyl i 5 minuter tills chokladen stelnat.

Dela det här receptet med dina vänner!