Musselsoppa med laxtartar samt toast med avokado
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
Musselsoppa
- 1kgfärska blåmusslor
- 4msksmör
- 1dlschalottenlök finhackad
- ½dlbladselleri fintärnad
- 4stvitlöksklyfter finhackad
- 2dltorrt vitt vin
- 3dlgrädde
- salt och nymalen vitpeppar
Laxtartar
- 200gsuperfärsk laxfilé
- 2stschalottenlök finhackad
- 1mskgräslök
- 1mskcitronsaft
- 1mskdijonsenap
- 1mskolivolja
- salt och nymalen vitpeppar
Toast med avokado
- 4stbrödskivor
- 2stmogna avokado
- 1mskcitronsaft
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
Blåmusslorna
1. Tvätta musslorna noga i diskhon. Ta bort ev. tång som kan sticka ut ur musslorna. Kasta dem som inte sluter sig när man knackar lätt på skalet.
2. Smält 2 msk smör i en stor kastrull. Lägg i schalottenlöken, sellerin och vitlöken. Låt allt fräsa i någon minut utan att ta färg.
3. Öka värmen, ta i musslorna häll i vinet. Koka under lock några minuter, tills alla musslor öppnat sig.
4. Plocka upp och rensa musslorna, släng de som inte har öppnat sig. Kasta skalen och lägg musslorna åt sidan så länge (sparas till varmrätten).
5. Koka ihop musselbuljongen med grädden tills ca 4 dl återstår.
6. Sila soppan i en finmaskig sil. Mixa i 2 msk smör och smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Laxtartar
1. Skär laxen i tärningar. Om man är osäker på hur färsk laxen ska man frysa laxen i cirka 24 timmar. Laxen skall ha en temperatur på minst -20 grader i 24 timmar för att vara säker på att parasiterna i lacen dör. Vild lax skall alltid frysas i två dygn innan den äts. Odlad kan gå bra att frysas i några timmar, då dör eventuella parasiter.
2. Lägg ner bitarna i en skål. Blanda i resten av ingredienserna. Gör fyra små puckar.
Toast med avokado
1.Rosta brödet
2. Dela avokadon och ta ur köttet, mosa de med en gaffel, ta i citronsaft och smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
3. Dela upp avokadoröran på toasten och servera till soppan.
Upplägg
1. Placera laxtartaren i mitten av en sopptallrik, häll den mixade/skummade soppan runt om.
2. Servera avokadotoasten bredvid.