Musslor från Apulien (Impepata di cozze)

Musslor från Apulien (Impepata di cozze).

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel rätt som ofta serveras på restauranger vid havet i Apulien på den italienska klacken. De kan komma med eller utan tomat, men alltid rejält med svartpeppar!

Ingredienser

2 - 4portioner

  • 3
    kvisttomater
  • 1kg
    färska musslor
  • 2msk
    olivolja
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2-3
    pepperoncini eller 1 nypa chiliflakes
  • ½dl
    torrt vitt vin
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1knippa(or)
    bladpersilja

Till servering

  • rostat levainbröd

Så lagar du

  1. Koka upp vatten och skålla och skala tomaterna genom att skära ett kryss i skalet och sedan doppa dem i hett vatten i 3–4 minuter tills skalet börjar krulla sig.
  2. Ta upp tomaterna och låt svalna något innan du tar bort skalet.
  3. Dela tomaterna i mindre bitar.
  4. Skrapa och tvätta musslorna i rinnande kallt vatten. Se till att alla skal är slutna. Knacka på öppna musslor. Om de inte sluter skalen så släng dem. Släng även bort musslor med trasigt skal.
  5. Skala och hacka vitlöken fint.
  6. Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Fräs vitlök och chili i någon minut. Lägg i tomater och rör om. Häll på vin och låt det koka upp.
  7. Lägg i alla musslorna, skaka om kastrullen och lägg på locket. Koka på hög värme i några minuter. Blanda om musslorna någon gång under tiden. När musslorna öppnat sig är de klara.
  8. Salta och peppra. Snåla inte på svartpepparn!
  9. Servera med rostad levainbröd.

Dela det här receptet med dina vänner!