Musslor à la Modena

Musslor à la Modena

Publicerat:

Niklas Ekstedts rätt på restaurangen Osteria Francescana.

Ingredienser

Till blåmusslorna

  • 1kg
    blåmusslor
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    silverlök
  • 1knippa(or)
    bladpersilja (liten)
  • 1st
    halv flaska vitt vin

Till hjärtmusslorna

  • 1kg
    hjärtmusslor
  • 1/2liter
    blåmusselbuljong
  • 1
    näve salt

Till havskräftskrämen

  • 200g
    havskräftskött
  • 4msk
    grädde
  • 1st
    äggvita
  • 1tsk
    salt

Till tomaterna

  • 4st
    tomater
  • 3dl
    musselbuljong

Till Yuzuskummet

  • 3dl
    yuzujuice
  • 1msk
    sojalecitin

Så lagar du

Blåmusslor

1. Skölj, skrapa och ta bort ”skägget” från musslorna. Avlägsna trasiga och döda musslor.

2. Skala och hacka lök och vitlök.

3. Sautera lök och vitlök i några minuter med lite olivolja i en stor kastrull.

4. Tillsätt musslorna, persiljan och vinet. Rör om och sätt på locket.

5. Koka musslorna på medelvärme i 3 minuter.

6. Sila ner buljongen i en ny kastrull.

7. Kyl ned musslorna något och plocka ur dom ur sina skal.

8. Mixa musslorna till en slät kräm och sila den därefter genom en nätsil.

Hjärtmusslor

1. Fyll en bunke med 3-4 liter kallt vatten och rör ned saltet.

2. Häll i musslorna och låt de ligga, gärna en timme för att hinna ”spotta ut” eventuell sand eller gruskorn.

3. Lägg över musslorna i en kastrull tillsammans med musselbuljongen.

4. Koka upp och låt sjuda i en minut.

5. Sila bort buljongen och plocka ur musselköttet ur skalen. Spara buljongen.

Havskräftskrämen

1. Mixa samman alla ingredienser till en slät kräm.

2. Sila krämen genom en fin nätsil.

Tomaterna

1. Dela tomaterna i klyftor och skär ut kärnhusen.

2. Lägg kärnhusen tillsammans med buljongen i vakumpåse och förslut. Alternativt låt kärnhusen ligga och dra i buljongen en timme i kyl.

Yuzuskummet

1. Blanda juicen och lecitinet i en bunke och mixa till ett skum med hjälp av en stavmixer.

Presentation

1. Fördela hjärmusslorna i de tomma blåmusselskalen.

2. Spritsa dit lite av havskräftskrämen och skeda över blåmusselpurén.

3. Placera en bit tomat på varje portion och toppa med yuzuskummet och ett litet basilikablad.

Dela det här receptet med dina vänner!