Mustig fisksoppa med två röror

Mustig fisksoppa med två röror

Publicerat:

Tillagningstid:

En värmande och apelsindoftande fisksoppa är aldrig fel. Här piffas den upp av två röror som bidrar med mycket smak. Servera gärna med Rouille, en klassisk fransk saffransaioli.

Ingredienser

4portioner

Fisksoppa

  • 200g
    torskfilé
  • 200g
    laxfilé
  • 500g
    räkor med skal
  • 1
    gul lök
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    morot
  • 2
    stjälkar (stjälkselleri)
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 2dl
    vitt vin
  • 2dl
    vatten
  • 1tärning(ar)
    fiskbuljong
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 1
    apelsin, saften
  • olivolja
  • salt och peppar

Rouille

  • 1
    rostad röd paprika
  • 2
    skivor vitt formbröd
  • 2
    äggulor
  • 2
    vitlöksklyftor
  • dl
    olivolja
  • 1krm
    cayennepeppar
  • ½g
    saffran (1 paket)
  • 1msk
    citronsaft

Ostcrème

  • 2dl
    crème fraiche
  • 100g
    riven parmesanost
  • 1dl
    finhackad persilja
  • salt och peppar

Så lagar du

Soppan

1. Skär fisken i grova bitar, skala räkorna.

2. Hacka löken, riv vitlöken och fräs i olja i en stor kastrull utan att det tar färg.

3. Tillsätt paprikapulver och låt fräsa in i löken.

4. Skär moroten och stjälkselleri i slantar och låt fräsa med löken ytterligare några minuter.

5. Häll i de krossade tomaterna, vin, vatten och buljongtärningen. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.

6. Tillsätt fisken och sjud ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar och häll i den pressade apelsinsaften.

7. Tillsätt till sist räkorna och servera med rörorna vid sidan om.

Rouille

1. Lägg kantskuret formbröd i blöt i lite vatten cirka 5 minuter. Krama sedan ur vattnet och lägg i en matberedare.

2. Tillsätt paprika, äggulor, riven vitlök, saffran och cayennepeppar. Mixa till en smet.

3. Tillsätt oljan droppvis under mixning och smaksätt med salt och citronsaft.   

Ostcrème

1. Blanda creme fraiche med riven parmesanost, finhackad persilja och smaka av med salt och peppar.

Dryckesförslag

Vitt vin:
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2015, Frankrike
Nr 5798, 140 kronor

Rött vin:
Château Pech-Latt 2015, Frankrike
Nr 2233, 100 kr

Cider:
Boulard Cidre de Normandie, Frankrike
Nr 1848, 50,30 kr

Alkoholfritt:
Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike
Nr 1990, 39 kr

Dela det här receptet med dina vänner!