Mustig marockansk gryta

Mustig marockansk gryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vitkål är kökets billigaste stapelvara som nästan alltid är i säsong. Vintervitkålen blir fräschare om du ger bladen ett hastigt uppkok. Här fylls vitkålen med en starkt kryddad lammfärs till “kåldolmar” som får puttra i en gryta med linser och tomat. En smaksensation en vanlig vardagsskväll.

Ingredienser

4portioner

Grytan

  • ½
    vitkålshuvud
  • 1st
    gul lök, finhackad
  • 1st
    vitlök, finhackad
  • 1burk(ar)
    skållade tomater, konserv
  • 2dl
    kokta linser, går att byta mot valfri kokt böna
  • 1tsk
    socker
  • 2dl
    vatten
  • 1msk
    vitvinsvinäger

Lammfärs

  • 400g
    lammfärs
  • 1klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 1
    ägg
  • 3msk
    bladpersilja, strimlad
  • ½
    citron, skalet
  • 2tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1krm
    chilipeppar
  • salt och peppar

Vitkålssallad

  • en tredjedel av den blancherade kålen
  • 1st
    apelsin, skalad och tunt skivad

Apelsinvinegrette

  • 1st
    apelsin
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • ½tsk
    socker
  • korianderfrön, krossade
  • salt och peppar

Så lagar du

Grytan

1. Klyv vitkålen i 2 delar, skär loss rotstammen och blanchera bladen. Låt rinna av.

2. Sautera, dvs. stek hastigt på hög värme, lök och vitlök i gjutjärnsgryta.

3. Häll sedan ner tomaterna och en extra burk vatten. Låt koka 5 minuter och smaka av med salt, peppar, vinäger och en gnutta socker, tillsätt linserna och koka upp igen.

4. Blanda färsen snabbt med vitlök, ägg, persilja, citronskal, kryddor, salt och peppar.

5. Rulla stora köttbullar av lammfärsen, vik in dem i de största vitkålsbladen och sänk ner dem i tomatsåsen. (⅓ av kålen sparas till salladen.)

6. Baka av hela på grytan på 200 grader i ca 20 minuter.

Vitkålssallad med apelsinvinägrett

1. Riv resterna av den blancherade kålen mindre bitar.

2. Skär bort 3 remsor av apelsinskalet med kniv och strimla dem tunt.

3. Pressa apelsinen i en skål och tillsätt olivolja, vinäger, socker, krossade korianderfrön, salt, peppar och det strimlade apelsinskalet.

4. Häll apelsinvinägrett över den strimlade kålen och strö över skalad tunt skivad apelsin.

5. Låt salladen stå och dra sig en stund innan servering.

Servera grytan med en sallad på blancherad vitkål med apelsinsås. Det är betydligt fräschare än en vinägerdränkt strimlad vitkålssallad men lika lätt att laga.