Mustig marockansk gryta

Tid:

Mustig marockansk gryta.

Publicerat:

Tid:

Vitkål är kökets billigaste stapelvara som nästan alltid är i säsong. Vintervitkålen blir fräschare om du ger bladen ett hastigt uppkok. Här fylls vitkålen med en starkt kryddad lammfärs till “kåldolmar” som får puttra i en gryta med linser och tomat. En smaksensation en vanlig vardagsskväll.

Ingredienser

4 portioner

Grytan

  • ½
    vitkålshuvud
  • 1 st
    gul lök, finhackad
  • 1 st
    vitlök, finhackad
  • 1 burk(ar)
    skållade tomater, konserv
  • 2 dl
    kokta linser, går att byta mot valfri kokt böna
  • 1 tsk
    socker
  • 2 dl
    vatten
  • 1 msk
    vitvinsvinäger

Lammfärs

  • 400 g
    lammfärs
  • 1 klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 1
    ägg
  • 3 msk
    bladpersilja, strimlad
  • ½
    citron, skalet
  • 2 tsk
    spiskummin
  • 1 tsk
    paprikapulver
  • 1 krm
    chilipeppar
  • salt och peppar

Vitkålssallad

  • en tredjedel av den blancherade kålen
  • 1 st
    apelsin, skalad och tunt skivad

Apelsinvinegrette

  • 1 st
    apelsin
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • ½ tsk
    socker
  • korianderfrön, krossade
  • salt och peppar

Så lagar du