Ugnsrostade potatis med naanbröd, friterade paneer och raita
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-04-23Tillagningstid:
Ugnsrostad potatis kan varieras på tusen sätt. Här i en perfekt kombination till indisk mat om du så vill. Och palak paneer är nog en av de populäraste maträtterna. Här på Fredrik Lindvalls vis från Freddes kök.
Ingredienser
4 portioner
Ugnsrostade potatis
- 1 kgpotatis, fast
- 2 mskrapsolja
- 2 klyfta(or)vitlök, finhackade
- 3salladslök, tunt skivade
- 10 stgrön sparris, färska
- 1 dlpinjenötter
- 2 dlbabyspenat, färsk
- 1 kruk(or)färsk koriander, grovhackade
- 2 mskolivolja
- ½citron, rivet skal och pressad saft
Friterade paneer
- 225 gindiska paanér, ost
- 200 gtofu
Marinad
- 1 tsksalt
- 3 mskcitronsaft
- 1 tskchilipulver
- 1 tskkoriander, malen
Frityrsmet
- 150 gkikärtsmjöl
- 2 dlvatten
- 1 tsksalt
- 2 klyfta(or)vitlök, pressade
- 1 tskchilipulver
- 1 tsktimjan, torkade
Raita
- 2 dlmatyoghurt eller turkisk yoghurt
- ½ tsksalt
- 2 krmsvartpeppar, malen
- 1 krmspiskummin, malen
- 1½ tskfärska korianderblad, finhackade
- 1½ tskmyntablad, torkade
Naanbröd
- 1 pakettorrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
- 3 dlvatten, fingervarmt
- 8 dlvetemjöl
- 1 tsksalt
- 2 mskolja
- 2 tskhonung eller socker
- 1ägg
Så lagar du
Ugnsrostade potatis
1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta och dela potatisen på mitten om de är stora. Vänd runt i olja och vitlök på en plåt med bakplåtspapper.
2. Salta och rosta mitt i ugnen tills de är krispiga, ca 25 min. Strö salladslök, pinjettnötter och koriander direkt på potatisen. Ringla över olja, pressa över lite citronsaft och till sist strö babyspenat och blanda med potatis.
Friterade paneer med tofu
1. Skär osten och tofun i stora tärningar. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg ner osten, rör om försiktigt och låt marinera ca 15 min.
2. Rör ihop mjöl, vatten, salt, vitlök och kryddor till en jämn smet. Låt svälla ca 10 min.
3. Doppa ost- och tofubitarna i frityrsmeten och fritera sedan i oljan tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. Klart!
Raita
1. Skölj och finhacka den färska koriandern. Vispa upp yoghurten i en skål.
2. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprika.
3. Rör ner koriander och mynta. Låt stå kallt till servering.
Naanbröd
1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
2.Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
7. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
8. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret.