Ugnsrostade potatis med naanbröd, friterade paneer och raita

Ugnsrostade potatis med naanbröd, friterade paneer och raita.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ugnsrostad potatis kan varieras på tusen sätt. Här i en perfekt kombination till indisk mat om du så vill. Och palak paneer är nog en av de populäraste maträtterna. Här på Fredrik Lindvalls vis från Freddes kök.

Ingredienser

4portioner

Ugnsrostade potatis

  • 1kg
    potatis, fast
  • 2msk
    rapsolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 3
    salladslök, tunt skivade
  • 10st
    grön sparris, färska
  • 1dl
    pinjenötter
  • 2dl
    babyspenat, färsk
  • 1kruk(or)
    färsk koriander, grovhackade
  • 2msk
    olivolja
  • ½
    citron, rivet skal och pressad saft

Friterade paneer

  • 225g
    indiska paanér, ost
  • 200g
    tofu

Marinad

  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    citronsaft
  • 1tsk
    chilipulver
  • 1tsk
    koriander, malen

Frityrsmet

  • 150g
    kikärtsmjöl
  • 2dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 2klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 1tsk
    chilipulver
  • 1tsk
    timjan, torkade

Raita

  • 2dl
    matyoghurt eller turkisk yoghurt
  • ½tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar, malen
  • 1krm
    spiskummin, malen
  • tsk
    färska korianderblad, finhackade
  • tsk
    myntablad, torkade

Naanbröd

  • 1paket
    torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3dl
    vatten, fingervarmt
  • 8dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    olja
  • 2tsk
    honung eller socker
  • 1
    ägg

Så lagar du

Ugnsrostade potatis

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta och dela potatisen på mitten om de är stora. Vänd runt i olja och vitlök på en plåt med bakplåtspapper.

2. Salta och rosta mitt i ugnen tills de är krispiga, ca 25 min. Strö salladslök, pinjettnötter och koriander direkt på potatisen. Ringla över olja, pressa över lite citronsaft och till sist strö babyspenat och blanda med potatis.

Friterade paneer med tofu

1. Skär osten och tofun i stora tärningar. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg ner osten, rör om försiktigt och låt marinera ca 15 min.

2. Rör ihop mjöl, vatten, salt, vitlök och kryddor till en jämn smet. Låt svälla ca 10 min.

3. Doppa ost- och tofubitarna i frityrsmeten och fritera sedan i oljan tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. Klart!

Raita

1. Skölj och finhacka den färska koriandern. Vispa upp yoghurten i en skål.

2. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprika.

3. Rör ner koriander och mynta. Låt stå kallt till servering.

Naanbröd

1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.

2.Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.

3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).

4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.

6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.

7. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.

8. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret.

Dela det här receptet med dina vänner!