Nacho grande med dippsåser

Nachos och grönsaker på plåt.

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel ugnsrätt med mexikansk guldkant, serveras med tomatsalsa och myntamajonnäs.

Ingredienser

4portioner

  • 6dl
    kokta bönor (eller 2 burkar färdigkokta), t.ex bruna
  • 1st
    gul lök, finhackad
  • 5st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1msk
    olja
  • 1st
    röd chili, hackad (kan tas bort för mildare rätt)
  • 1tsk
    misopasta
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    oregano, torkad
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • ½tsk
    färskmalen kanelstång
  • 1tsk
    havssalt
  • 500g
    naturella majschips
  • 2dl
    majskorn (frysta, ej på burk)
  • 4st
    tomater, tärnade
  • 2st
    lime, pressad
  • 2tsk
    korianderfrö, färskmalda
  • 1dl
    olivolja
  • 1st
    färsk chili (tillval)
  • 1tsk
    havssalt
  • 1dl
    sojamjölk, osötad
  • 1krm
    gurkmeja
  • 2dl
    matolja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3tsk
    mynta, torkad
  • 1msk
    citronsaft
  • 1tsk
    havssalt

Grönsaker till servering

  • 1st
    gul paprika, i strimlor
  • 1/3st
    gurka, i sneda stavar
  • ½st
    rödlök, tunt skivad

Rundkornigt råris

  • 3dl
    rundkornigt råris
  • 1msk
    havssalt
  • ½dl
    hackad persilja

Så lagar du

1. Blötlägg bönorna över natten med tre gånger så mycket vatten som bönor.

2. Sila bort vattnet dagen efter och skölj ordentligt. Koka upp i en kastrull med dubbel mängd vatten mot bönorna. Sila av direkt det kokar och spola rent bönorna igen.

3. Tillsätt tre gånger så mycket vatten och koka bönorna.

4. Bryn lök, vitlök, chili i olja i stekpanna. Lägg över bönorna, tillsätt misopasta (en smaksättare gjord på fermenterade sojabönor), paprikapulver, oregano, vinäger, kanel och låt koka i 1 timme. Mosa bönorna med en mospress så att de blir krämiga. Smaksätt med havssalt och eventuellt mer oregano, vinäger och vitlök.

5. Sätt ugnen på 200°. Lägg upp majschipsen på största ugnsplåten. Klicka ut bönröran och strö över majskornen. Baka av i 10 minuter tills chipsen är lite mörkare.

6. Lägg grönsakerna ovanpå de varma chipsen och bönröran.

Tomatsalsa

1. Blanda alla ingredienser. Droppa några teskedar över majschipsen och bönröran för garnityr. Servera resten till rätten.

Myntamajonnäs

1. Blanda olja, mynta, gurkmeja i en hög smal skål. Mixa med en mixerstav.

2. Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa ihop till en majonnäs. Servera till majschipsen.

Rundkornigt råris

1. Koka upp 3 liter vatten och tillsätt 1 msk salt. Lägg i riset och koka i 40 minuter.

2. Sila av riset och häll tillbaka i grytan för att torka till. Blanda sedan med persilja och servera till Nacho granden.

Dela det här receptet med dina vänner!