Nacho grande med dippsåser
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-05-13Tillagningstid:
En enkel ugnsrätt med mexikansk guldkant, serveras med tomatsalsa och myntamajonnäs.
Ingredienser
4 portioner
- 6 dlkokta bönor (eller 2 burkar färdigkokta), t.ex bruna
- 1 stgul lök, finhackad
- 5 stvitlöksklyftor, finhackade
- 1 mskolja
- 1 ströd chili, hackad (kan tas bort för mildare rätt)
- 1 tskmisopasta
- 1 tskpaprikapulver
- 1 tskpaprikapulver
- 1 tskoregano, torkad
- 2 mskrödvinsvinäger
- ½ tskfärskmalen kanelstång
- 1 tskhavssalt
- 500 gnaturella majschips
- 2 dlmajskorn (frysta, ej på burk)
- 4 sttomater, tärnade
- 2 stlime, pressad
- 2 tskkorianderfrö, färskmalda
- 1 dlolivolja
- 1 stfärsk chili (tillval)
- 1 tskhavssalt
- 1 dlsojamjölk, osötad
- 1 krmgurkmeja
- 2 dlmatolja
- 1 mskdijonsenap
- 3 tskmynta, torkad
- 1 mskcitronsaft
- 1 tskhavssalt
Grönsaker till servering
- 1 stgul paprika, i strimlor
- 1/3 stgurka, i sneda stavar
- ½ strödlök, tunt skivad
Rundkornigt råris
- 3 dlrundkornigt råris
- 1 mskhavssalt
- ½ dlhackad persilja
Så lagar du
1. Blötlägg bönorna över natten med tre gånger så mycket vatten som bönor.
2. Sila bort vattnet dagen efter och skölj ordentligt. Koka upp i en kastrull med dubbel mängd vatten mot bönorna. Sila av direkt det kokar och spola rent bönorna igen.
3. Tillsätt tre gånger så mycket vatten och koka bönorna.
4. Bryn lök, vitlök, chili i olja i stekpanna. Lägg över bönorna, tillsätt misopasta (en smaksättare gjord på fermenterade sojabönor), paprikapulver, oregano, vinäger, kanel och låt koka i 1 timme. Mosa bönorna med en mospress så att de blir krämiga. Smaksätt med havssalt och eventuellt mer oregano, vinäger och vitlök.
5. Sätt ugnen på 200°. Lägg upp majschipsen på största ugnsplåten. Klicka ut bönröran och strö över majskornen. Baka av i 10 minuter tills chipsen är lite mörkare.
6. Lägg grönsakerna ovanpå de varma chipsen och bönröran.
Tomatsalsa
1. Blanda alla ingredienser. Droppa några teskedar över majschipsen och bönröran för garnityr. Servera resten till rätten.
Myntamajonnäs
1. Blanda olja, mynta, gurkmeja i en hög smal skål. Mixa med en mixerstav.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa ihop till en majonnäs. Servera till majschipsen.
Rundkornigt råris
1. Koka upp 3 liter vatten och tillsätt 1 msk salt. Lägg i riset och koka i 40 minuter.
2. Sila av riset och häll tillbaka i grytan för att torka till. Blanda sedan med persilja och servera till Nacho granden.