Nässelrisotto

Nässelrisotto

Publicerat:

Tillagningstid:

Det mest lättillgängliga från naturens skafferi är brännässlan. Den är enkel att få tag på, svår att förväxla med annat, lätt att använda och riktigt god och kommer bäst till sin rätt i mildare rätter så i en risotto passar den perfekt.

Ingredienser

4portioner

Nässlor

  • 2liter
    färska blad av nässlor
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    smör
  • 1st
    schalottenlök
  • salt och peppar

Risotto

  • 2st
    schalottenlökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    smör
  • 3dl
    risottoris
  • 2dl
    vitt torrt vin
  • 1liter
    kycklingbuljong (alt. vatten samt två buljongtärningar)
  • 100g
    parmesan
  • 1msk
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

Risotto

  1. Finhacka vitlök och lök och fräs lök i olivoljan någon minut utan att ta färg, tillsätt riset och fräs någon minut till.
  2. Häll på vinet och låt koka in. Tillsätt buljongen lite i taget efterhand som den kokar in i riset.
  3. Rör kontinuerligt men försiktigt. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar, ca 15-20 minuter.

Nässlor

  1. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull till att koka nässlorna i.
  2. Skölj nässlorna väl i en stor bytta eller hink med kallt vatten. Plocka upp dem och låt rinna av.
  3.  Koka nässlorna i 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj med lite kallt vatten.
  4.  Krama ur och hacka nässlorna. Finhacka schalottenlöken samt vitlöken och fräs någon minut i smöret utan att ta färg, tillsätt nässlorna och fräs hastigt. Salta och peppra.
  5.  När riset är perfekt vänd ner nässlorna, smöret samt finriven parmesan (spara lite ost att garnera med). Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

Tips

En god buljong gör stor skillnad i en risotto så kanske är det dags att koka en egen buljong?

Dela det här receptet med dina vänner!