Naturjästbröd - småbröd med vallmofrön och mjöl

Naturjästbröd - småbröd med vallmofrön och mjöl

Publicerat:

Ingredienser

1portioner

  • 200g
    surdeg med naturjäst
  • 1,5kg
    mjöl
  • 1liter
    vatten
  • 1,5msk
    grovt salt
  • 150g
    kamutkorn eller andra urvetekorn
  • 200g
    blåa vallmofrön

Så lagar du

Lägg kamutkornen i blöt i kallt vatten dagen innan de ska användas. Koka i rikligt med vatten tills de är möra. Låt svalna. Hur länge de ska koka beror på sorten och hur gamla de är, men räkna med minst 1,5 timme. Spara kokvattnet som kan användas till soppa.

Rör ut surdegen i vattnet och knåda i mjölet och saltet. Knåda i så många kokta korn som man har lust med. Resten smakar gott i en sallad. Knåda grundligt tills degen är elastisk och spänstig. Ställ på jäsning på ett varmt ställe. När degen har jäst till dubbel storlek delas den i två.

Den ena formas till 1-2 bröd på ett mjölat bakbord. Degen spänns upp och ställs till jäsning på en bakplåt. Den andra skärs ut till 10 småbröd. Utan mjöl. Degens kletighet ska nämligen utnyttjas till att ge vallmofröna fäste på bröden. Forma degen med våta händer till avlånga småbröd som rullas i en skål med vallmofrön tills de är helt täckta.

Ställ till jäsning på bakpapper på bakplåt. Täck både plåtar med våta kökshanddukar. Ställ sedan båda plåtarna i kylskåpet, eller på ett svalt ställe, tills de jäst en aning. Gärna hela natten, men minst 8 timmar.

Ta ut plåtarna och låten bröden efterjäsa till minst dubbel storlek på ett varmt ställe.

Grädda bröden i 250 grader i 20 minuter, sänk värmen och grädda klart på 200 grader. Ta ut bröden och grädda småbröden i 200 grader.

Bröden får ett fint mönster om man strör mjöl på de färdigformade bröden och därefter skär rutmönster eller skåror i dem. Man kan med fördel grädda de här bröden med vattenånga, dvs. att man häller ett glas kallt vatten i en varm långpanna längst ner i ugnen när man ställer in bröden.

Dela det här receptet med dina vänner!