Ingredienser
- 1hel kyckling
- 2morötter
- 1palsternacka
- 1gul lök
- 0,5vitlök
- 0,25rotselleri
- 0,5purjolök
- 1knippa(or)persiljestjälkar
- 4vitpepparkorn
- 2lagerblad
- 2msktomatpuré
- 3,5litervatten
- 2dlvitt vin
Så lagar du
Hacka grönsakerna grovt. Bryn tillsammans med tomatpuré, lagerblad och vitpeppar på hög värme i en stor kastrull.
Dela kycklingen i fyra delar. Lägg delarna i kastrullen med grönsakerna och låt bryna ytterligare en stund.
Slå på vatten och vin. Låt buljongen koka lugnt i minst två timmar. Gärna dubbelt så länge.
Då buljongen kokat klart, ta upp kycklingen och sila bort grönsakerna.
Reducera sedan buljongen till hälften, genom att koka på låg värme.
Behåll kycklingen till matlagning.
Tips!
Låt vattnet du häller på vara riktigt kallt. Då åker fettet upp och du kan sleva bort det om du vill ha en klarare buljong.
Låt buljongen svalna och frys in den i burkar om ca 0,5 liter.
Salta inte buljongen förän den används i matlagningen.