Nils-Eriks lasagne med kött
Publicerat:
2019-03-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttsås
- 400gpulled pork
- 2gula lökar
- 1burk(ar)krossade tomater
- 2msktomatpuré
- 1mskköttfond
- 1mskrökt paprikapulver
- 1mskliquid smoke
- 1mskrostat vitlökspulver
- 1mskspiskummin
- 1lime, saften
- salt och svartpeppar
- smör till stekning
Béchamelsås
- 50gsmör
- ¾dlvetemjöl
- 1litermjölk
- 1chilifrukt, hackad
- salt och vitpeppar
Montering
- ca 10tunnbröd eller tortillabröd
- 150ghårdost, riven
- 1ask(ar)plommontomater
Så lagar du
1. Hacka löken och fräs i smör tills den fått gyllene färg, tillsätt tomatpuré fräs och fräs i någon minut. Tillsätt krossade tomater och fond.
3. Skölj ur tomatburkarna med lite vatten som du häller ner i såsen. Låt koka till ganska fast konsistens, smaka av med kryddorna och vinäger. Lägg i pulled pork.
4. Gör béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller en som inte bränner så lätt. Vispa ner mjölk, först någon deciliter, vispa ut klumparna och fortsätt så. Tillsätt chili. Koka 3 minuter, smaka av salt och peppar.
5. Varva köttsås, béchamelsås och bröd i en ugnsfast form. Avsluta med béchamelsås, plommontomater och ost på toppen. Du kan även lägga in lite ost i varje lager eller röra ner den i såsen.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda lasagnen tills den är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar ca 45 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk innan lasagnen är klar.
Tips
Vill du inte koka béchamelsås? Byt ut det mot keso, kesella, smetana, creme fraiche. Du kan byta ut köttet mot långkok på högrev. Det går bra att smaksätta bechamelsås med tillexempel chili, curry, spenat eller basilika. Testa att koka din egna tomatsås. Byt ut krossade tomater på burk mot färska plommontomater.