Nils-Eriks lasagne med kött

Genrebild lasagne och kocken Erik Brännström, Vilda kocken.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nils-Erik skickade in ett önskemål på en nytänkande lasagne som innehåller kött. Erik gav lasagnen en rökig smak med pulled pork som proteinkälla.

Ingredienser

4portioner

Köttsås

  • 400g
    pulled pork
  • 2
    gula lökar
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1msk
    köttfond
  • 1msk
    rökt paprikapulver
  • 1msk
    liquid smoke
  • 1msk
    rostat vitlökspulver
  • 1msk
    spiskummin
  • 1
    lime, saften
  • salt och svartpeppar
  • smör till stekning

Béchamelsås

  • 50g
    smör
  • ¾dl
    vetemjöl
  • 1liter
    mjölk
  • 1
    chilifrukt, hackad
  • salt och vitpeppar

Montering

  • ca 10
    tunnbröd eller tortillabröd
  • 150g
    hårdost, riven
  • 1ask(ar)
    plommontomater

Så lagar du

1. Hacka löken och fräs i smör tills den fått gyllene färg, tillsätt tomatpuré fräs och fräs i någon minut. Tillsätt krossade tomater och fond.

3. Skölj ur tomatburkarna med lite vatten som du häller ner i såsen. Låt koka till ganska fast konsistens, smaka av med kryddorna och vinäger. Lägg i pulled pork.

4. Gör béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller en som inte bränner så lätt. Vispa ner mjölk, först någon deciliter, vispa ut klumparna och fortsätt så. Tillsätt chili. Koka 3 minuter, smaka av salt och peppar.

5. Varva köttsås, béchamelsås och bröd i en ugnsfast form. Avsluta med béchamelsås, plommontomater och ost på toppen. Du kan även lägga in lite ost i varje lager eller röra ner den i såsen.

6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda lasagnen tills den är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar ca 45 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk innan lasagnen är klar.

Tips

Vill du inte koka béchamelsås? Byt ut det mot keso, kesella, smetana, creme fraiche. Du kan byta ut köttet mot långkok på högrev. Det går bra att smaksätta bechamelsås med tillexempel chili, curry, spenat eller basilika. Testa att koka din egna tomatsås. Byt ut krossade tomater på burk mot färska plommontomater.

Dela det här receptet med dina vänner!