Nobeldessert med hallonsorbet, chokladganache, hallonmousse och browniebotten

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

Här är vår variant av Nobeldesserten från 2019!

Ingredienser

4 portioner

Hallonsorbet

  • 1 ½ dl
    vatten
  • 3 dl
    rörsocker
  • 1 dl
    honung
  • 500 g
    färska eller frysta hallon
  • saften från ½ dl citron
  • finrivet skal från 1 tvättad ekologisk apelsin

Chokladganache

  • 50 g
    mörk choklad, 70 %
  • 50 g
    vispgrädde
  • flingsalt, efter smak

Hallonmousse

  • 4
    gelatinblad
  • 3 dl
    färska eller frysta hallon
  • ½ dl
    strösocker
  • rivet skal från ½ tvättad ekologisk apelsin
  • 3 dl
    vispgrädde

Browniebotten

  • 50 g
    smör
  • 50 g
    mjölkchoklad
  • 1
    ägg
  • ½ dl
    strösocker
  • ½ dl
    vetemjöl
  • salt

Coating-glaze 1 (första glazen)

  • 1
    del kakaosmör (ca 200 g)
  • 1
    del vit choklad (ca 200 g)

Mirror-glaze 2 (andra glazen)

  • 6
    gelatinblad
  • 150 g
    vit choklad
  • 1 dl
    vispgrädde
  • ½ dl
    hallonpuré (hallon som vi kokat upp, mixat och silat)
  • 2 dl
    strösocker
  • 1 dl
    glykossirap
  • röd karamellfärg (om färg behövs)

Choklad-sponge

  • 80 g
    smör
  • 160 g
    ägg
  • 90 g
    strösocker
  • salt
  • 75 g
    vetemjöl
  • 25 g
    smält mjölkchoklad

Kristalliserad choklad (smul på botten)

  • 100 g
    mjölkchoklad
  • 100 g
    vatten
  • 100 g
    socker

Så lagar du