Nordafrikansk gryta med inlagda citroner och gröna oliver

Nordafrikansk gryta med inlagda citroner och gröna oliver.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrik kycklinggryta med heta smaker.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    ekologiska kycklingdelar, gärna klubbor eller lårfiléer
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    kanel
  • ½g
    saffran (gärna saffranstrådar)
  • ½tsk
    salt
  • ca 1 tsk
    svartpeppar
  • 1-2 msk
    olivolja
  • 1st
    finhackad gul lök
  • 2st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 2tsk
    färsk riven ingefära
  • 2 ½ dl
    kycklingbuljong
  • 1-2dl
    stora gröna oliver
  • ½st
    finhackad inlagd citron (eller vanlig citron om du inte har någon)
  • 1knippa(or)
    finhackad bladpersilja
  • 1knippa(or)
    finhackad mynta
  • finrivet skal av 1 citron

Så lagar du

1. Blanda gurkmeja, kanel, saffran, salt och peppar. Gnid in kycklingen med kryddblandningen. Låt gärna kycklingen ligga i en påse i kylskåpet i några timmar eller över natten.

2. Stek kycklingen på båda sidor i ca 5 minuter eller tills den får färg och lägg över den i en kastrull med lock.

3. Stek löken tills den är mjuk, tillsätt vitlök och ingefära och stek i några minuter till. Lägg allt i kastrullen med kyckling.

4. Vispa gärna ur stekpannan med lite vatten så du får med alla smaker. Häll på buljong och lägg i oliver och den finhackade, inlagda citronen. Låt alltihop puttra under lock i ca 1 timme.

5. Toppa grytan med finhackad mynta och bladpersilja och lite finrivet citronskal. Servera med couscous och bröd.

Tips

Den som vill ha lite hetare smaker blandar ner 1 msk harissa med kryddorna som kycklingen marineras i.

Dela det här receptet med dina vänner!