Nordisk vintersallad
Publicerat:
2021-03-03Tillagningstid:
En vintrig, ljummen och mättande sallad som kickar igång vårkänslorna med lite gröna blad. Servera salladen som en egen rätt eller som gott tillbehör till en ugnstekt fisk eller kryddig korv.
Ingredienser
4portioner
- 300gjordärtskocka
- 2dlquinoa, kokt
- 1dlhelt dinkel, kokt
- 1dlsolroskärnor, kokta
- 1dlblötlagda linser
- 1sthuvud vintersallad med beska, t ex puntarella, endive eller rosesallad
- 2stburrata eller mozzarella
- 1stäpple, t ex Ingrid Marie eller annat svenskt vinteräpple
- vitvinsvinäger
- olivolja
- salt och svartpeppar
Dressing
- 1stschalottenlök
- 1msktahini (sesampasta)
- 2mskolivolja
- 1stcitron
- 1tskhonung
- 1mskvitvinsvinäger
Så lagar du
- Tvätta/skrubba jordärtskockan och baka den i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter tills den blivit mjuk.
- Låt svalna och dela den mitt itu och "fläk ut" den så att den mjuka sidan kommer utåt. Rosta den en gång till i ugnen på 220 grader med lite olja och salt i 10 minuter, tills den blir krispig.
- Under tiden, blanda ihop salladsgrunden med de kokta grynerna och solroskärnorna. Smaka av med olivolja, salt, peppar och lite vinäger.
- Plocka lös bladen på salladen och "isa" bladen en stund före servering.
- Finhacka löken och blanda ihop dressingen med resterande ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Bygg ihop salladen på ett större fat strax före servering. Lägg grynblandningen i botten, bryt sedan ner burratan/mozzarellan i större bitar och ringla dressingen över. Avsluta med lite krispiga salladsblad och tunt hyvlat/skivat äpple.