Norrbottenssymfoni med surströmming och sik

Norrbottensymfoni med surströmming och sik.

Ingredienser

Brioche

  • 2 st
    ägg
  • 30 g
    jäst + minimalt med varmt vatten
  • 50 g
    smör
  • 0,15 g
    salt
  • 150 g
    mjöl
  • 175 g
    riven Skabramost (opastöriserad ost på fjällkomjölk från Jokkmokk)
  • små muffinsformar, 30-40 mm diameter

Surströmmingsemulsion

  • 2 st
    surströmmingar
  • ½
    pressad citron
  • 1 st
    äggula
  • 1 tsk
    rödvinsvinäger
  • 1 tsk
    svensk senap
  • 1-2 st
    rivna vitlöksklyftor
  • 1 dl
    rybsolja eller rapsolja
  • 1 dl
    matolja
  • 15 g
    riven Skabramost

Syrad rödlök & syrad gurka

  • 1 st
    liten röd steklök/person
  • 2-3 skiva(or)
    gurka/person
  • 2 dl
    vatten
  • 1 dl
    ättika
  • 1
    pressad citron
  • ½ 1/2 dl
    socker

Mer till symfonin

  • sik
  • 30 g
    30 g effektiv vikt/person, hänges i sil för avrinning
  • 1 msk
    creme fraiche
  • gräslök (till garnityr)

Så lagar du