Nöt- och kolapaj

Nöt- och kolapaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Sötsalt och seg blir avslutningen.

Ingredienser

8 - 10portioner

Pajskal

  • 2dl
    vetemjöl
  • 75g
    smör
  • ½dl
    florsocker
  • 1dl
    kakao
  • 1msk
    vatten

Fyllning

  • 1dl
    socker
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1dl
    sirap
  • 2tsk
    kakao
  • 75g
    smör
  • 2dl
    jordnötter

Så lagar du

1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker och kakao. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter.

2. Värm ugnen till 175°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugn ca 10 minuter.

3. Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull, sjud tills det tjocknar, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och rör ned smöret och nötterna.

4. Häll fyllningen i skalet, låt svalna och ställ in i kylen ett par timmar. Servera med glass eller vispad grädde.

Dryckestips

Codorniu Clasico Brut, Spanien
Nr 7735, 46 kronor (37,5 cl)

Pol Roger Brut Réserve, Frankrike
Nr 7549, 217 kronor (37,5 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!