Nöt- och kolapaj
Publicerat:
2016-02-04Tillagningstid:
Sötsalt och seg blir avslutningen.
Ingredienser
8 - 10portioner
Pajskal
- 2dlvetemjöl
- 75gsmör
- ½dlflorsocker
- 1dlkakao
- 1mskvatten
Fyllning
- 1dlsocker
- 1dlvispgrädde
- 1dlsirap
- 2tskkakao
- 75gsmör
- 2dljordnötter
Så lagar du
1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker och kakao. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter.
2. Värm ugnen till 175°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugn ca 10 minuter.
3. Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull, sjud tills det tjocknar, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och rör ned smöret och nötterna.
4. Häll fyllningen i skalet, låt svalna och ställ in i kylen ett par timmar. Servera med glass eller vispad grädde.
Dryckestips
Codorniu Clasico Brut, Spanien
Nr 7735, 46 kronor (37,5 cl)
Pol Roger Brut Réserve, Frankrike
Nr 7549, 217 kronor (37,5 cl)