Nötsmör med choklad & vanilj

hasselnötskräm

Publicerat:

Tillagningstid:

5 ingredienser som tillsammans skapar magi. Jag har den till allt möjligt, frukost, mellis, fika, tårtor… och ibland blir den fyllning i bullar. Det går bra att använda andra nötter/mandel, eller solros- alt pumpakärnor om man vill eller är allergisk. Ungefär som med pesto! /Susanne

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 250g
    hasselnötter
  • 150g
    choklad
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 1nypa(or)
    havssalt
  • 2msk
    honung, valfritt efter egen smak

Så lagar du

1. Rosta nötterna gyllene i ugnen på 200 grader, det brukar ta 10-12 minuter. Skalen ska börja spricka.

2. Gnid bort skalen i en handduk medans nötterna är varma.

3. Smält 150 g choklad (micro eller vattenbad). Låt svalna något. Jag kör 1/3 mjölkchoklad och 2/3 mörk, 70% kakaohalt.

4. Mixa nötterna till nötsmör i matberedare. Jag testade i blender, det gick bra!

5. Mixa eller rör i choklad, salt och vanilj. Ha i 2 msk honung om du vill.

6. Häll upp på väl rengjorda bunkar.

Vill du ha den mjuk så har du den framme, eller lite svalt. Om du ställer den i kyl blir den lite hårdare. Jag har haft den ett par veckor i kylen utan problem. Men jag gör hellre små satser och oftare, för jag älskar när den är färsk. Doften av nyrostade hasselnötter…

Dela det här receptet med dina vänner!