Nougat med nötgrissini

Nougat med nötgrissini

Publicerat:

Tillagningstid:

En läcker dessert som är lätt att sno ihop när du får oväntade gäster. Serveras i 6 små glas (cirka 4 cm i diameter och 5 cm höga).

Ingredienser

6portioner

Nougatcrème

  • 250g
    mjuk nougat
  • 4dl
    vispgrädde

Nötgrissini

  • 300g
    vetemjöl
  • 150g
    rumstempererat smör
  • 100g
    florsocker
  • 1
    ägg
  • fröna från en ½ vaniljstång
  • Cirka 100g
    hasselnötter

Garnering

  • Cirka 50 gram
    mjuk nougat
  • lite florsocker

Så lagar du

Nougatcrème:

1. Smält nougaten i en skål över vattenbad. Se till så att det inte kommer något vatten i nougaten, då förstörs den direkt.

2. Vispa grädden lätt.  Ta bort nougaten från vattenbadet och häll i en tredjedel av grädden och vispa kraftigt. Häll därefter nougatgrädden i den resterande vispgrädden och vänd den snabbt men försiktigt.

3. När crèmen är jämn och slät häller du upp den i glasen. Ställ in glasen i kylen tills du serverar desserten med spröda nötgrissini och riven nougat.

Nötgrissini (6-12 st)

1. Finhacka hasselnötterna. Knåda alla ingredienser, förutom 3 msk hasselnötter,  till en deg och låt stå kall i en halvtimme.

2. Rulla ut degen i tunna längder, cirka 10 cm x 0,5 cm. När det är klart rullar du deglängderna i de finhackade hasselnötterna. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 150 grader. Ta ut dem när de är spröda och gyllenbruna, brukar ta ungefär 15 minuter. 

Garnering:

1. Ta ut nougatcrèmen ur kylen och riv den iskalla nougaten fint över glasen. Pudra med florsocker innan du serverar!

Bonustips:

1. Gör en stor korv av den resterande degen, cirka 6 cm i diameter. Ställ den i kylskåp i en timme och skär upp den i en halv cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 190 grader tills småkakorna blir lätt gyllenbruna (brukar ta cirka 8-10 minuter).

Dela det här receptet med dina vänner!