Nykokt sparris med snabb hollandaise

Sparris med hollandaisesås.

Publicerat:

"Primörernas primör" går hand i hand med en hollandaisesås med smak av fläder.

Ingredienser

4portioner

  • ½kg
    grön sparris, helst inte import
  • salt
  • 1
    ägg
  • 2
    äggulor
  • 2msk
    flädersaft, koncentrat
  • 1
    ekologisk citron
  • 250g
    smält smör
  • salt
  • olivolja till servering

Så lagar du

1. Koka sparris. Skär av ändbitar som blivit torra och träiga (spara till granité till yoghurtparfaiten).

2. Koka upp vatten och tillsätt 4 % salt (1 liter vatten/0,4 dl salt).

3. Lägg i sparris och koka under lock i 1-1½ minuter, lite beroende på tjocklek. Lyft och kyl i iskallt vatten eller servera omgående med några droppar olivolja.

Snabb hollandaise

1. Lägg ägg, äggula, citronskal, flädersaft, citronjuice i en kannmixer.

2. Värm upp smöret till 80 grader. Sätt igång mixer och mixa äggen lite skummig. Tillsätt 80-gradigt smör i tunn stråle. Smaka av med salt. Servera direkt med ny kokt smör.

Dela det här receptet med dina vänner!