Nystekt aborrfilé med Ingalills varma potatissallad och löjromssås

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4 portioner
- 6,5 hgfiléad, och helst fjällad, aborre
- 7 hgskalad eller tvättad färskpotatis
- 3 mskfinhackade blandade örter, timjan, basilika dill persilja m.m
- 2 dlgod olivolja
- 2 mskvitvinsvinäger
- 80 gnyriven ost, parmesan eller som jag tog nu, Wästgöta kloster
- 50 gsmå fina salladsblad av Roman, ruccola eller eklövssallad
- Gärna lite sparrisknoppar och ev lättkokta sockerärtor
- Salt och nymalen vitpeppar
Sås:
- 2 dlvispgrädde
- 2 dlkokbar creme fraiche
- 1 mskvitvinsvinäger
- 100 grumstempererat osaltat smör
- 50 glöjrom
Så lagar du
Börja med såsen, koka upp grädde och creme fraiche tillsammans med vitvinsvinägern, låt sjuda ca 10 minuter, vispa sedan i smöret klickvis lite i sänder, håll såsen ljummen vid sidan av spisen – OBS!!!! får under inga som helst omständigheter koka igen!!!
Precis innan serverandet rörs löjrommen i!
Koka potatisen, under tiden den kokar rör man i en salladsskål ihop olja vinäger örter och ost.
När ca 5 minuter återstår av koktiden steker man abborren i ½ smör och ½ olja, enbart på skinnsidan, salta och peppra.
När potatisen är kokt, hälls den varm i salladsskålen, blanda runt med olja m.m och tillsätt salladen och de övriga ev grönsakerna.
Lägg upp fisk, sallad och sås vackert på en tallrik och garnera gärna med färska örter!