Nytolkning av den klassiska morotstårtan

Nytolkning av den klassiska morotstårtan

Publicerat:

En tårta är fikabordets drottning. Här bjuder bakentusiasten Nadine Hagman på en tårta som är inspirerad av de eldiga höstfärgerna i vår natur med lokala råvaror i fokus.

Ingredienser

25 portioner

Morotsbotten

  • 330 g
    finriven morot
  • 220 g
    ägg
  • 380 g
    socker
  • 280 g
    rypsolja
  • 5 g
    kanel
  • 3 g
    salt
  • 9 g
    bakpulver
  • 9 g
    bikarbonat
  • 8 g
    vaniljpulver
  • 260 g
    vetemjöl
  • 120 g
    riven kokos
  • karamelliserade nötter

Karamelliserade nötter

  • 45 g
    socker
  • 15 g
    vatten
  • 100 g
    nötter

Nyponkompott

  • 600 g
    nypon
  • 150 g
    råsocker
  • 200 g
    vatten
  • 1,5 st
    vaniljstång
  • 15 g
    havtornssaft

Havtornsmousse

  • 200 g
    havtornssaft
  • 100 g
    färskost
  • 60 g
    florsocker
  • 4 st
    gelatinblad
  • 200 g
    vispgrädde

Vitchokladmarängsmörkräm

  • 225 g
    äggvita
  • 300 g
    socker
  • 375 g
    smör
  • 0,5 krm
    salt
  • 225 g
    vit choklad
  • 50 g
    havtornssaft för färg

Kanderade blommor (valfritt)

  • valfria blommor och bär, helst ätbara
  • 1 st
    äggvita
  • 200 g
    finkornigt strösocker

Så lagar du