Oknådat bröd i gryta

brödlimpa på bakbord

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här receptet ger ett stort bröd, som man först låter kalljäsa i kylen över natten. Det tar lite tid men är otroligt lättbakat och får en knaprig skorpa.

Ingredienser

  • ¼paket
    färsk jäst
  • 4dl
    vatten
  • 500g
    vetemjöl
  • 1 ½tsk
    salt
  • majsmjöl till utbakning

Så lagar du

Du behöver: en ugnsfast gryta med lock.

1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Använd en stor bunke, degen kommer jäsa.

2. Dag 2: Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger. En degskrapa kan vara till hjälp. Forma degen till en boll och lägg med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg över en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.

3. Sätt ugnen på 230°. Värm en ugnsfast gryta med lock, gjord av exempelvis gjutjärn, i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Lägg på locket och ställ mitt i ugnen i 30 minuter.

4. Ta bort locket och grädda ytterligare ca 30 minuter tills brödet är klart. Låt svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!