Okonomiyaki – Hiroshima style

Okonomiyaki – Hiroshima style.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna rätt är en klassiker i Japan, och i synnerhet i Hiroshima där denna variant är en av de vanligaste man hittar i de över 2000 restaurangerna som serverar Okonomiaki. Man skulle kunna beskriva den som en avancerad pannkaka. Den har också kallats för Japans pizza. En klassisk street food-rätt som är otroligt uppskattad. Själv så älskar jag att ta med mig inspiration hem från mina resor och med denna rätt så kan jag sluta ögonen och nästan uppleva att jag befinner mig i Japan igen.

Ingredienser

4portioner

Smet

  • 3dl
    vetemjöl
  • 2msk
    mirin
  • ca 1dl
    vatten

Fyllning

  • solrosolja till stekning
  • 4msk
    bonito flakes, finns i asiatiska butiker
  • 4st
    salladslök, strimlad
  • ½
    huvud spetskål eller späd vitkål, strimlad
  • 1liter
    böngroddar, färska
  • 200g
    vetenudlar, kokta enligt anvisningar på paket
  • 8-12skiva(or)
    tunna färskt fläsk, valfritt och kan bytas ut mot räkor eller svamp
  • 4
    ägg
  • 4msk
    okonomiakisås, finns i asiatiska butiker
  • 4msk
    sjögräs i flingor, torkat
  • 4msk
    strimlad inlagd ingefära, finns i asiatiska butiker
  • 1-2dl
    majonnäs, gärna japansk majonnäs för att få en helt autentisk smak

Så lagar du

Smet

1. Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet. Smeten skall ha texturen av tjock färg.

Fyllning

1. Det behöver två stekpannor för att göra denna rätt. Det skall vara medelhög värme på båda.

2. Börja med lite olja i den ena stekpannan. Häll ut ca 1 dl av smeten och forma till en pannkaka ca 20 cm i diameter.

3. Toppa pannkakan med bonito-flakes, salladslök, strimlad vitkål, böngroddar, nudlar och slutligen skivat fläsk, eller räkor eller svamp. Efter ca tre minuters stekning, vänd på pannkakan så att fläsket hamnar underst. Stek i ca fem minuter.

4. Pensla den andra stekpannan med lite olja. Knäck ett ägg i den och smeta ut ägget till en lika stor ”pannkaka” som i den andra pannan.

5. Lyft över innehållet från den första stekpannan och lägg det ovanpå ägget.

6. Snygga till kanterna och vänd sedan upp din Okonomiaki på en tallrik så att ägget hamnar överst.

7. Skär upp i tårtbitar. Toppa med Okonomiakisås, sjögräs, strimlad ingefära och majonnäs.

Servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!