Oliver med granatäpple och valnötter (zeytoon parvardeh)

Oliver med granatäpple och valnötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En iransk måltid börjar alltid med flera små rätter för att locka smaklökarna. I Zeytoon parvardeh blandas salt, sött och syrligt till en utsökt kombination.

Ingredienser

5 - 6portioner

  • 4dl
    oliver; hela gröna, urkärnade
  • dl
    valnötter
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 5-6msk
    granatäppelsirap
  • ½
    granatäpple, fruktköttet
  • salt, vitpeppar
  • 1tsk
    golparpulver, om möjligt
  • 1msk
    olivolja

Så lagar du

1. Hacka oliverna grovt.

2. Rosta valnötterna i en het stekpanna ett par minuter under omrörning. Låt svalna.

3. Hacka valnötterna grovt.

4. Hacka granatäpple.

5. Blanda oliver, valnötter och finhackad vitlök med granatäppelsirap och hackat fruktkött av granatäpple.

6. Blanda väl, krydda med salt, peppar och ev. golparpulver, ringla över olivoljan och häll upp i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.

Tips: Granatäpplets fruktkött är saftigt och en bra smaksättare. Man kan också med fördel använda saften, grenadin, som ger en frisk syrlig smak till olika maträtter. Köps på flaska som sirap. Färska granatäppelkärnor med det saftiga röda fruktköttet används till att dekorera och ge smak åt maträtter, bl.a. ris och sallader.

Golparpulver är kryddan från den iranska kryddväxten golpar (Heracleum persicum). Det är en blommande, halvhög växt med frön, som man maler till pulver. Det aromatiska pulvret används bl.a. i kryddblandningar till ris. I Norge och Sverige kallas växten Tromsöloka.

Dela det här receptet med dina vänner!